Meny Stäng

Tröskel- hur höga kan den vara?

Hinder, eller en tröskel som jag ofta säger när jag pratar om dem, kan vara höga, låga, många eller få. Det som vi vet är att vi kommer att möta på dem i någon form.

När det handlar om livsstilförändringar är trösklarna oftast olika höga beroende på vilken utgångspunkt vi har, vad vi ska göra och vilka målen är. Om vi t.ex. ska börja cykla och saknar cykel så kan tröskeln till att komma igång vara högre än om vi bestämmer oss för att börja promenera regelbundet. Vi behöver köpa en cykel, hjälm, kanske kläder för att börja cykla medan om vi ska börja promenera kan vi kan snöra på oss skorna och ta oss ut på promenad. Tröskeln till promenaden kan därför vara lägre än till cyklingen.

Att sänka tröskeln

I livsstilsförändringar så jobbar jag tillsammans med mina klienter. Vi jobbar på att hitta den lägsta tröskeln till att det vi vill göra faktiskt ska bli av. Och genom det ta oss närmare vårt mål.

Hur sänker vi då våra tröskel? Ett första steg är att inse att det är just en tröskel och att hitta verktyg för att komma över den.

För någon kan det vara att lägga fram träningskläder kvällen innan för att slippa springa runt och leta efter kläderna. På så sätt är det större chans att träningen blir av.

För någon annan är det att köpa ett regnställ så att det går att promenera till och från jobbet även i de sämsta väder.

För en tredje är det att ställa fram en kanna med vatten för att påminnas att komma ihåg att dricka under dagen.

Det ser olika ut för alla och det är det som är bland det roligaste i mitt jobb: att coacha till hållbar förändring utan att ändra allt i livet på en och samma gång. Istället utgår jag från från Dig och dina förutsättningar och dina trösklar.

Allt gott!

Jennie

www.jennieberggardell.se